FőoldalVirtuális rovatokGYED extra banner közlemények

2016. január 1-jétől kedvezően változtak a „gyed extra” szabályai

(2016.01.19.)

A hatályba lépő változások további kedvezményekkel segítik a gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások igénybevételét, 2016. január 1-jétől.

A jogszabály módosítás az alábbi fő változásokat jelenti, amelynek részletszabályairól honlapunkon, a gyermekgondozási díj menüpontban további tájékoztatást talál.

1. Az egyik legfontosabb változás, hogy a szülő 2016. január 1-jétől a gyermekgondozási díj folyósítása mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát:

A szülő legkorábban a csecsemőgondozási díj időtartamának lejártát követően lehet jogosult gyermekgondozási díjra. A csecsemőgondozási díj a szülési szabadság időtartamára, legfeljebb a szülést követő 168 napra jár. 

Mivel a szülési szabadság a szülés várható időpontját megelőző 4 héttel (28 nappal) is kiadható, ezért ettől az időponttól számított 169. naptól dönthet úgy is a szülő, hogy szeretne ismét dolgozni, és ezzel egyidőben kéri a gyermekgondozási díj megállapítását.

Ez azt jelenti, ha a szülő a gyermek fél éves kora előtt jogosulttá válik gyermekgondozási díjra, akkor már a gyermekgondozási díjra való jogosultság első napjától dolgozhat az ellátás folyósítása mellett, és nem kell megvárni, hogy a gyermek betöltse a fél éves kort. 

2016. január 1-jétől az úgynevezett diplomás gyed folyósítása mellett, az ellátás folyósításának a 169. napjától lehet korlátlan időtartamban keresőtevékenységet folytatni. 

2. Az apukáknak is könnyebbé válik a gyermekgondozási díj igénybevétele:

A korábbi szabályozás szerint, amennyiben az apa, munkavégzés mellett igénybe szerette volna venni a gyermekgondozási díjat, akkor csak 60 nap „várakozás idő” letelte után lehetett megállapítani az ellátást.

Ezt a szabályt 2016. január 1-jétől hatályon kívül helyezték.

3. A gyermekgondozási díj folyósításának időtartama is változott:

2016. január 1-jétől legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól jár, a gyermek 2. életévének betöltéséig.

4. Gyermekgondozási díj maximum összege:

A gyed a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka azzal, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér (2016-ban 111.000,-Ft) kétszeresének 70 százaléka lehet.

Ennek megfelelően a gyermekgondozási díj 2016. évi felső határa, havi bruttó 155.400,- Ft. 

Országos Egészségbiztosítási Pénztár
egészség, biztonság