FőoldalFriss közlemények

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye a háziorvosi letelepedési pályázatról valamint a háziorvosi praxisjog vásárlását segítő pályázatról (2015.07.30.)

Ismét pályázatot hirdet a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ezzel együtt további pályázaton nyújt támogatást azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot szeretnének vásárolni.

1. Az elmúlt évben meghirdetett letelepedési pályázat alapján az 500 millió forint pályázati forrásból, 413 millió forintot fizetett ki az OEP, amelynek eredményeképpen 38 háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni.

2015-ben ismét 500 millió forintot szán a kormányzat erre a célra. Olyan orvosok pályázhatnak, akik képesítésük alapján önálló háziorvosi tevékenységet végezhetnek. A betöltendő háziorvosi szolgálatoknak korábban legalább egy éven keresztül betöltetlennek kellett lenniük és ellátandó lakosságszámuknak meg kell haladni az 1000 (felnőtt és vegyes szolgálat esetében), illetve az 500 főt (gyermek szolgálat esetében). A pályázathoz többek között csatolni kell az illetékes önkormányzat támogató szándéknyilatkozatát is.

 Az elnyerhető támogatási összegek a következők:

  • legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: 6.000.000,- Ft,
  • legalább 24 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: 7.000.000,- Ft,
  • legalább 36 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: 8.000.000,- Ft,
  • legalább 48 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltése esetén: 9.000.000,- Ft,
  • legalább 60 hónapja betöltetlen háziorvosi szolgálat betöltésekor: 10.000.000,- Ft.

   Az elnyert támogatási összeg szabad felhasználású: a háziorvos többek között vehet belőle lakást, házat, vásárolhat autót, de akár visszafizetheti a korábban felvett diákhitelét is.

  2. A másik pályázatnak az a célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a háziorvosoknak, akik praxisjogot vásárolnak. Ennek a fedezete 2015-ben összesen 250 millió Ft, az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum 4 millió forint. A támogatási összeget ennél a pályázatnál csak a praxisjog megvásárlására lehet fordítani. A pályázat elbírálása során előnyt élveznek azok az orvosok, akik nyugdíjas korú kollégájuktól vásárolnak praxisjogot.

  Az elnyert támogatás mindkét pályázat esetén nettó összeget jelent. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy legalább 4 évig az adott háziorvosi szolgálatban végzik orvosi tevékenységüket. Legkésőbb 2015. október 31-ig nyújthatóak be a pályázatok az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz.

  A pályázati kiírások az OEP honlapján, valamint az Egészségügyi Közlönyben jelennek meg.

  Budapest, 2015. július 30.

  Országos Egészségbiztosítási Pénztár

  egészség, biztonság